Tartalomjegyzék

 

Melyik a legbiztonságosabb fizetési mód?

Hazánkban már elterjedt fizetési mód a bankkártyán keresztül történő fizetés. A folyószámla-tulajdonosok nagy része kártyával is rendelkezik. Ennek ellenére a hazai Internetes vásárlók többsége még mindig a hagyományos utánvéttel egyenlíti ki a számláját. Ez azonban nem a fogyasztók hibája, mert a boltok zöme nem teszi lehetővé a kártyás vásárlást. A kereskedők jobban félnek ettől a fizetési módtól, mint a vásárlók.

Az érvényes rendelkezések szerint ugyanis, ha a tranzakció közben kár éri a vásárlót, azt a kereskedő köteles megtéríteni, ezért a kereskedő nem szívesen kockáztat. Ha felajánlja kártyás vásárlás lehetőségét, rendszerint limitet, összegkorlátot állít. Választható a lakáson történő kártyás fizetés. Ez a szemünk előtt zajlik le, ellenőrizhető és a kereskedő is biztonságban érezheti magát.

Mindezek ellenére azt tanácsoljuk, hogy - ha lehetséges - használjuk a kártyás vásárlást. Ma már több olyan lehetőség áll a fogyasztók rendelkezésére, amivel legálissá, átláthatóvá tehető a tranzakció. A legtöbb banknak van telefonos szolgálata, ahol rögtön kontrollálni lehet a pénzügyi műveleteket. Létezik olyan mobil bankszolgáltatás, amelyhez azonnal SMS értesítés társul. Alkalmazható átutalási limit. Letiltható a kártyahasználat és a kártérítési felelősség is a fogyasztók érdekét védi.

Növeli a biztonságot, ha a fizetés hitelkártya segítségével történik. A bankkártya - angolból fordítva a letéti kártya - mögött tényleges fedezet van, valamilyen átutalás, mint pl. fizetése.

A hitelkártya - kredit kártya - megelőlegezi az áru árát, következtetésképpen, ha az áru nem érkezik meg vagy hibás, és nem veszik vissza, letilthatja a bankjánál a kifizetést. Tehát a bankkártya esetén azonnal leemelik a kártyáról a pénzt, hitelkártya esetén nem.

A külföldről való vásárlás sok kockázattal jár, ezért tanácsoljuk: akkor vásároljon, ha érti a nyelvet, és tisztában van a vásárlási feltételekkel. Ha nehézségei vannak, használja nyomtatóját! Papíron érthetőbb lesz a szöveg és könnyebb észrevenni az esetleges buktatókat.