Tartalomjegyzék

Levelezõ- és hírcsoportok

Számtalan Usenet newsgroupban folyik a vita a hálózatok virtuális világáról. Ezek archívumai, Frequently Asked Questions összeállításai és egyéb fontosabb szöveges anyagai többek közt az rtfm.mit.edu géprõl tölthetõk le pl. a pub/usenet/news.answers alkönyvtárból. Néhány érdekesebb hírcsoport:

 alt.anonymous (a névtelenség lehetõsége és következményei)

 alt.comp.acad-freedom.talk (a hálózatok használatának szabadsága)

 alt.cyberpunk (a kibervilág szubkultúrája)

 alt.cyberpunk.tech (a cyberpunk kultúra technikai vonatkozásai)

 alt.cyberspace (a kibervilág általában)

 alt.folklore.computers (számítógépes legendák)

 alt.privacy.clipper (titkosítás és kormányzati "lehallgatás")

 alt.security.pgp (a PGP titkosító eljárás)

 alt.society.futures (a jövõ elektronizált társadalma)

 comp.org.eff.talk (általános témák az EFF szervezettel kapcsolatban)

 comp.security (a számítógépes hálózatok biztonsági kérdései)

 comp.society (a számítógépek társadalmi hatásai)

 net.culture (hálózati kultúra általában)

 news.answers (minden, amit tudni akartál a Usenet világáról)

 sci.virtual-worlds (virtuális világok és virtuális valóság)

 A newsgroupok mellett különbözõ levelezõcsoportok is mûködnek a Bitnet és az Internet hálózaton ezekkel a témákkal kapcsolatban. Például:

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (vitafórum az Internet elüzletiesedésérõl)

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (hálózati szólásszabadság)

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (a magánélet joga a kibervilágban)

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (a technika társadalmi hatásai)

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (elektronikus újság a virtuális kultúráról)

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (cyberpunk kultúra és más hasonlók)

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (technokultúra, posztmodern, "new edge")

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.(számítógépes/hálózati zsargon)

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (személyiségi jogok az elektronikus fórumokon)

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (a nyilvános szolgáltatások biztonsági kérdései)

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (telekommunikációs személyiségi jogok)

 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (netikett témák, felhasználói kötelességek)

 A hazai "beszélgetõ" fórumok közül -- a füzet írása idején -- leginkább a NARANCS-L listán lehet ezekkel a témákkal kapcsolatban híreket olvasni és vitatkozni. Feliratkozni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldött subscribe narancs-l Saját_Név paranccsal kell.