Tartalomjegyzék

A trójai falovak

A trójai falovak olyan kódok, programok, melyeket más programba rejtettek. Ilyen értelemben a vírusok is trójai falovak, de a trójai falovak nem feltétlenül vírusok. A trójai falovon inkább olyan programot szokás érteni, mely hasznos programnak látszik, vagy valamely más hasznos/ismert program preparált változata. Sokkal könnyebb trójai programot készíteni, mint vírust vagy férget, sokkal jobban is lehet álcázni, inkább a terjesztése nehézkes.

A trójai faló felfogható úgy is, mint egy speciális vírus, aminek nem a saját maga másolatainak a maximalizálása a fő célja, hanem egy kapu kiépítése a számítógépben. Éppen ezért hiányzik belőle a vírusok egyik alapvető tulajdonsága - hiányzik belőlük az aktív, automatikus szaporodás és terjedés képessége. A trójai faló indulásakor a számítógép jelzi kifelé a megfelelő eszközzel rendelkező számára, hogy a trójai a rendszerben található, szabad a vásár! A trójai falovak tudománya elég széles tartományt ölel fel. Van, amelyik csak a CD tálcáját csukogatja ki és be kívülről érkező parancsra, van olyan, amelyik a billentyűzetünk leütéseit közvetíti a hozzá kívülről kapcsolónak, de van olyan is, ami lehetővé teszi, hogy a kívülről rá kapcsolódó úgy dolgozzon a mi gépünkön, mint ahogy mi is tesszük előtte ülve.

Alapvetően levelek csatolt állományaival szaporodnak, de Internetről letölthető programok, kiegészítők is tartalmazhatják. Sajnálatos, hogy egyébként nagyszerű, távoli gépadminisztrációs programok is (amelyek arra hivatottak, hogy az Internet segítségével például távolról be tudjuk kapcsolni a gépünket fax fogadására) képesek illetéktelen használatot biztosítani, ezeket kerüljük.